Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ελληνες, οι πιο φτωχοί της Ευρώπης!



Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

Στην ίδια μοίρα το 20% των Ισπανών, των Βουλγάρων και των Κροατών. 
Το 8,6% του συνολικού πληθυσμού είναι ξένοι, όταν στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,3%.
Με ποσοστό φτώχειας 20,9% επί του συνόλου η Ελλάδα ανέρχεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. των «28» μαζί με τη Βουλγαρία και την Κροατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κοινωνική κατάσταση.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία το 20% των νοικοκυριών δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του διάμεσου εισοδήματος στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Στην Ε.Ε. κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 16% των νοικοκυριών, ενώ τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία και κινούνται λίγο κάτω από το 10%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών.


Ακόμη, στην Ελλάδα το 8,6% του συνολικού πληθυσμού (975 χιλιάδες) είναι ξένοι πολίτες, όταν στην Ε.Ε. των «28» είναι το 6,8% και στην Τουρκία μόλις το 0,3%. 
Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 12η θέση επί 34 χωρών.

Από τους ξένους πολίτες οι προερχόμενοι εκτός Ε.Ε. των «28» φθάνουν το 7,3% του συνολικού πληθυσμού (824 χιλιάδες), έναντι 4,1% της Ε.Ε. των «28» και 0,2% της Τουρκίας. Με αυτό το κριτήριο η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση...

* BLOOMBERG
Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανεργίας η Ελλάδα (27,4%)
Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την ανεργία κατέχει πλέον η Ελλάδα με ποσοστό 27,4%, λίγο μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία με 27,2%, σύμφωνα με μια στατιστική παρουσίαση 70 χωρών που παρουσίασε το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
Ακολουθούν κατά σειρά οι Ν. Αφρική (25,2%), Νιγηρία (23,9%), Κροατία (19,6%), Πορτογαλία (17,7%) και Κύπρος (16%). Αναφορά γίνεται και στην ακόμη χειρότερη ανεργία των νέων, όπου επίσης τα σκήπτρα κατέχει η Ελλάδα.

Στους αντίποδες, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (λιγότερο από 1%) βρίσκεται η Ταϊλάνδη, η οποία θεωρείται ο παράδεισος της απασχόλησης, μολονότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας που προσφέρονται εκεί δεν είναι βεβαίως και η καλύτερη.


Να σημειώσουμε, εντούτοις, πως στη στατιστική του Μπλούμπεργκ δεν περιλαμβάνονται ορισμένες πολύ φτωχές χώρες της Αφρικής και των Βαλκανίων που έχουν ακόμη ψηλότερα ποσοστά ανεργίας από την Ελλάδα και τα οποία κυμαίνονται από 30% (Ρουάντα, Μαυριτανία) έως 50%-60% (Κονγκό, Τζιμπουτί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου