Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη εκτεταμένες συνέπειες για πολλούς ανθρώπους, αλλά τώρα οδηγεί και στην αύξηση της αρχαιοκαπηλίας με συνέπεια να γίνονται στόχος οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας, αναφέρει το BBC σε ρεπορτάζ της Θεόπης Σκαρλάτου.
Το κανάλι ρωτά τον ντετέκτιβ Γιώργο Τσούκαλη ο οποίος επιβεβαιώνει και λέει ότι έχουν εντοπιστεί ελληνικές αρχαιότητες ακόμη και στο Columbia - στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχει μία αύξηση 30% στις παράνομες συναλλαγές αρχαίων θησαυρών, από το 2009, οπότε και άρχισε να κυριαρχεί η κρίση στη χώρα.
Ο κ. Τσούκαλης πιστεύει ότι οι πιο συχνοί αγοραστές ελληνικών αρχαιοτήτων είναι Ρώσοι, Κινέζοι και πλούσιοι από τη Λατινική Αμερική.
"Κατά τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όριά τους, μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό», λέει, και ενώ οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό, η προστασία αρχαιλολογικών περιοχών γίνεται όλο και πιο ανεπαρκής, αφού δεν προστατεύονται επαρκώς ούτε περιοχές στις οποίες βρίσκονται ανασκαφές σε εξέλιξη.
"Ορισμένα νησιά έχουν μόνο ένα φύλακα για την προστασία και τη διατήρηση όλων των αρχαίων χώρων», λέει στο BBC η Δέσποινα Κουτσούμπα, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Επισημαίνει επίσης το βρετανικό δίκτυο ότι από το 2012, ο έλεγχος των εσόδων από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πέρασε στο υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για να λειτουργήσουν και να φυλαχθούν σωστά τα μουσεία.
«Όχι μόνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράσουμε χαρτί τουαλέτας και βενζίνη για τους οδηγούς μας, αλλά δεν είμαστε καν σε θέση να πληρώσουμε το ρεύμα μας, το νερό και τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, από το περασμένο έτος», λέει η κ. Κουτσούμπα.
Καταλαβαίνεται τι σημαίνει για τα συστήματα φύλαξης και τους συναγερμούς να απειλείται ένα μουσείο με διακοπή της παροχής ρεύματος, συμπληρώνει η αρχαιολόγος.
Η κ. Μαρία Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απασχολούνται με τη φύλαξη των σημαντικότερων χώρων στην Ελλάδα, αλλά φυσικά υπάρχουν λιγότεροι από ό, τι πριν. "Δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους τομείς, έχουμε το ίδιο πρόβλημα κι εμείς.
Όμως, έχουμε κάνει όλη τη δουλειά που χρειαζόταν για να προστατεύσουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους και να κρατήσουμε ασφαλή.
Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε σκληρά ".
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου