Η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά επιβίωσε της αιφνίδιας αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία και ότι θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.
Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η παρούσα κυβέρνηση κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε φορά που προσπαθεί να λάβει σκληρά μέτρα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, η απόφαση του κ. Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ δεν ήταν ακριβώς «υπόδειγμα αποτελεσματικής σμίκρυνσης του δημόσιου τομέα».
Αναφέρεται, μάλιστα, συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου και προέβλεπε την απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του Μαΐου, μετά από χρόνια «ανεκπλήρωτων υποσχέσεων» από μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων.
«Ξαφνικά ο στόχος είχαν υποδείξει οι Βρυξέλλες, για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, φάνταζε εφικτός» αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας, όμως, ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση.
«Όταν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισκέφθηκαν την Αθήνα αυτόν το μήνα, διαπίστωσαν ότι είχαν απομακρυνθεί μόνον 99 δημόσιοι υπάλληλοι», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η δόση των 3,3 δισ. ευρώ βρέθηκε ξαφνικά στον... αέρα.
Με μία αιφνιδιαστική απόφαση, ο πρωθυπουργός απέλυσε τους 2.700 υπαλλήλους της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, υποσχόμενος την ίδρυση νέας ραδιοτηλεόρασης με πολύ λιγότερο προσωπικό.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης τρεις ημέρες αργότερα, όμως το «λουκέτο» στην ΕΡΤ προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προσελκύοντας πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Μολονότι, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο κ. Σαμαράς ορθώς έπραξε και επέμεινε στην απόφασή του, ρισκάροντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «κάποιες φορές ακόμη και η παραμικρή σπίθα, από εκεί που δεν το περιμένει κανείς, μπορεί να κάψει τα πάντα».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ η Ελλάδα έδειχνε, τους τελευταίους μήνες, να απολαμβάνει μια σχετική ηρεμία σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, τις πιέσεις των αγορών, με τη βοήθεια, βεβαίως, και του Μάριο Ντράγκι, και ενώ στην κοινωνία επικρατούσε σχετική νηνεμία, τώρα όλα είναι πλέον στον... αέρα: η ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε αποτελεσματική αναδιάρθρωση της οικονομίας της προσκρούει πλέον στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε μία χώρα που βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.
«Αλλος ένας γύρος απολύσεων στο Δημόσιο, ένας ακόμη φόρος, μία σημαίνουσα δολοφονία , ένας θάνατος στα χέρια της αστυνομίας: οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη», καταλήγει το άρθρο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου