Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΗΠΑ: «Καμπανάκια» ύφεσης χτυπούν στη Wall Street


Σε ύφεση οι επιχειρήσεις στις περιοχές του κεντρικού Ατλαντικού



Νέα σημάδια αδυναμίας από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βάζει φιτίλια στους «ταύρους» της Wall Street, με Dow Jones και S&P 500 να αποχωρίζονται με μαύρο δάκρυ τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα της Πέμπτης. Η απειλή της στασιμότητας και της ύφεσης, προκαλούν ρίγη στις ΗΠΑ, εν μέσω κατρακύλας στην ευρωζώνη, καθώς οι οικονομίες συντηρούνται με τα «βιάγκρα» των κεντρικών τραπεζών που «τυπώνουν» συνεχώς.

Στην περιοχή της ύφεσης πέρασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Federal Reserve Bank of Philadelphia. Τον Μάιο επιδεινώθηκε περαιτέρω ο δείκτης υποχωρώντας κάτω από μηδέν που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε στις -5,2 μονάδες από 1,3 μονάδες τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο στις 2 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο -7,9 από -1.

Αλλά και στο επίπεδο της απασχόλησης τα μαντάτα δεν είναι ενθαρρυντικά. αντίθετα.

Το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν μείωση της απασχόλησης (22%) ξεπέρασε το ποσοστό εκίνων που ανέφεραν μείωση (14%), ενώ ο δείκτης απασχόλησης της Philly Fed σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009.

Επίσης, ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σε ένα σημάδι αποδυνάμωσης της ανάκαμψης του κλάδου.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν κατά 16,5% τον Απρίλιο στις 853.000, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Ωστόσο, χάρη στο τυπωμένο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες,  Dow και S&P 500 ενισχύονται σχεδόν 140% από τα χαμηλά του 2009 και περίπου 15% από την αρχή του έτους.

Μια ημέρα πριν εμφανίστηκαν νέα σημάδια αδυναμίας στις ΗΠΑ, καθώς οι πιέσεις προς την ύφεση απλώνονται και στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ έπεσε 0,5% τον Απρίλιο, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή των κοινωφελών υπηρεσιών αλλά και την μείωση στην δραστηριότητα της μεταποίησης, όσο οι επενδύσεις βαλτώνουν.

Το «τύπωμα» φουσκώνει μόνο το χρηματοοικονομικό κλάδο και χαρίζει κέρδη στους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα σ' αυτόν. Όμως από επενδύσεις, που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα την οικονομία δεν πάμε καλά, που σημαίνει ότι οι φούσκες των χρηματιστηριακών αξιών κάποια στιγμή θα σκάσουν. Αυτό είναι και το μήνυμα από την πραγματική οικονομία, που δεν ανεβάζει τη δραστηριότητα και οι τράπεζες δεν ρίχνουν ρευστότητα στην αγορά.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών που καταγράφουν τις επενδυτικές κινήσεις, κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Κεντρική τράπεζα

Η διατήρηση της ήπιας ύφεσης στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η Fed θα προβεί σε περιορισμό του ύψους των αγορών τίτλων το τρέχον έτος προκαλούν πιέσεις στο ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 15 Μαΐου σε χαμηλό ($1,2843) από τις 4 Απριλίου.

Βγαίνουν ξανά τα μαχαίρια για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην κεντρική τράπεζα που εκτυπώνει χρήμα συνεχώς καθώς η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν κάτω του αναμενόμενου ενώ και οι επενδυτικές διαθέσεις παραμένουν στο βάλτο.

Παρά τη διοχέτευση 85 δισ. δολ. το μήνα «τυπωμένο» χρήμα από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), η «διέγερση» αναζητείται...

Η ήπια αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργεί προβληματισμό.

Οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενη μείωση του ύψους του προγράμματος αγοράς τίτλων της Fed πριν το τέλος του τρέχοντος έτους έχουν ανοίξει αντιπαράθεση μέσα σε διφορούμενο κλίμα, ενώ συμβάλουν τεχνικά στην ισχυροποίηση της τάσης ενίσχυσης του δολαρίου.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου