Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Νέα συντονισμένα δημοσιεύματα για επιστροφή στη δραχμή!



Η Citigroup με νέα έκθεσή της επιμένει πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ το 2014.
Βέβαια η Citigroup έχει αναλάβει ''εργολαβικά'' την επιστροφή στη δραχμή με εκθέσεις ''καρμπόν'' που πάντα πέφτουν στο κενό και το μόνο που αλλάζει είναι η πρόβλεψη για το χρόνο του ''Grexit''.

Στη νέα της έκθεση – ''τρομοκρατική προκήρυξη'' αναφέρει για την ελληνική οικονομία πως ''η όποια βελτίωση εντοπίζει η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα αλλά συγκυριακό και στηρίζεται στο περιορισμό των δαπανών, δηλαδή στις μειωμένες δαπάνες για τοκοχρεολύσια''.

Με βασικό της σενάριο την επιστροφή στη δραχμή η Citigroup ''βλέπει'':
- τεράστια ύφεση 11,2% για το 2014 και ανάπτυξη 1,6% από το 2016

- το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,6% το 2013 και πλεόνασμα το 2016

- το χρέος στο 180% του ΑΕΠ για το 2013, στο 402% το 2014, στο 362% το 2015, στο 294% το 2016 και στο 81% του ΑΕΠ το 2017

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με… "εισιτήριο επιστροφής"
Ταυτόχρονα με την Citigroup ο γερμανός ''σοφός'' οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χ. Βέρνερ Σιν, εκτιμάει δημοσίως πως η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική μόνο εαν βγει από το ευρώ έχοντας όμως ''εισιτήριο επιστροφής''.
''Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να επιστρέψει στην ευρωζώνη με υποτιμημένη ισοτιμία κάποια στιγμή στο μέλλον όταν θα πληροί τους όρους ένταξης. Αυτό θα δώσει στον λαό ελπίδα. Δεν θα αποτελεί διωγμό από την Ευρωζώνη. Μπορούν ακόμα και να αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος νομικά. Θα είναι σαν να βρίσκονται στο νοσοκομείο για λίγο και να ακολουθούν αγωγή και μετά θα επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική''.

Ο Γερμανός οικονομολόγος ''πατάει'' τη θεωρία του στο ότι η λιτότητα που επιβάλλεται είναι αβάσταχτη, κυρίως λόγω της ανεργίας, και στην υπόθεση πως ''αν ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δεν δουλέψει, τότε η Γερμανία θα πρέπει να εμφανίσει ετήσιο πληθωρισμό 5,5% προκειμένου να ανακάμψει πλήρως η Ελλάδα'' κάτι που ο ίδιος εύλογα αποκλείει.
Βέβαια δεν μας εξηγεί γιατί θα πρέπει μετά να επιστρέψουμε στο ευρώ, εξαιτίας του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ''ματώσουμε'' για να ανακάμψουμε! 

Οι δύο αυτές εκθέσεις θα μπορούσαν εύκολα να αγνοηθούν και να πεταχτούν στα σκουπίδια με την ένδειξη ''γραφικές''.

Όμως θα πρέπει στην Ελλάδα να προβληματιστούμε διότι μόνο τυχαίο και συγκυριακό δεν ήταν το πρωτοσέλιδο του Spiegel με τον τίτλο ''απάτη η φτώχεια των Ελλήνων'', διότι εαν συνδυαστούν όλα μαζί το μόνο σίγουρο είναι πως φτιάχνουν κλίμα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου